Lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’

Met het interactieve lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ maken we vmbo-, havo- en vwo-leerlingen enthousiast voor een (studie)loopbaan in Zorg en Welzijn. Elke leerling heeft zonder uitzondering iets moois in zich. Het doel is om er samen met het onderwijs voor te zorgen dat steeds meer jonge talenten zien hoe mooi en veelzijdig het werk in Zorg en Welzijn is. Door middel van een lespakket bieden we inzicht in de omvangrijke sector en de gevarieerdheid in beroepen en opleidingen.

Het lespakket informeert, inspireert en interesseert jongeren voor de sector Zorg en Welzijn. Geen stoffige, saaie lessen, maar digitaal, interactief en fris. Bijvoorbeeld een poll invullen op hun mobiel: of ze over humor, lef, nieuwsgierigheid en creativiteit beschikken. Eigenschappen die goed van pas komen bij het werken in de sector Zorg en Welzijn. Om jongeren een beeld te geven van deze sector, hen kennis te laten maken met de dynamiek, en vooral om te laten zien hoe zij de toekomst kunnen veranderen is het gratis lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ beschikbaar gesteld voor alle middelbare scholen in Nederland. Het lespakket kan besteld worden via www.aanjouhebbenwewat.nl. In onze regio vroegen al 70 scholen 100 lespakketten aan.

Er zijn twee lespakketten beschikbaar

• Vmbo: dit lespakket is geschikt om in te zetten ten behoeve van de profielkeuze (leerjaar 1/2)

• Havo/vwo: dit pakket is gekoppeld aan de profielkeuze (leerjaar 3)

• Module  voor het primair onderwijs “maak kennis met Zorg & Welzijn” (voor kinderen uit groep 7 en 8)
Deze module geeft ​om een beeld te geven van de sector, puur ter kennismaking. Op eenvoudige wijze komen diverse beroepen aan bod in combinatie met  werkbladen kunnen opdrachten gedaan worden en vragen worden beantwoord naar aanleiding van de video’s die getoond worden. 

Daarnaast zijn er nog twee verdiepende modules toegevoegd voor de niveaus vmbo/havo/vwo.​ Deze modules kunnen zowel in de keuzefase worden gegeven in de SLB-lessen als op het moment dat leerlingen hun profiel gekozen hebben. De modules helpen om meer inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden. 

Module: Zorg 2.0 Van sensor tot robot
• ​Module: Gehandicaptenzorg, maak jij het verschil?” ​ 

In onze regio zijn 30 lespakketten aangevraagd door het VO. Landelijk is gebleken dat deze vooral ingezet worden in het keuzejaar voor profiel of richting door leerlingen


​Deze onderwijspartijen vroegen één of meerdere pakketten aan:
Guido de Bres, Johannes Fontanus College, De Meerwaarde, C.S.G. Het Streek (vmbo, havo vwo),Jorismavo, Maaswaal College, Montessori College Nijmegen, Canisius College, Over Betuwe College, Van Lodenstein College, Citadel College, Mondial College, Johannes Fontanus College, Montessori College Nijmegen, Liemers College, Het Rhedens, Maarten van Rossem, Het Rhedens Dieren, Nijmeegse S.G. Groenewoud, R.S.G. Lingecollege, Het Rhedens,  R.S.G. Lingecollege,ScholenGroep GroningenSingel, Helicon Opleidingen, Koningin Wilhelmina College, Lekenlinge, Capabel Onderwijs Groep, De Meerwaarde, Pax christicollege, Thomas a kempis, Arentheem College, Johannes Fontanus College, ORS Lek en Linge, Dorenweerd College, Marnix College, Het Westeraam, Karel de Grote College, HAVO Notre Dame des Anges, R.S.G. Pantarijn, Maaswaal College, ROC Rijn IJssel, Het Rijks vmbo campus, ROC Nijmegen team Verpleging, Stichting Adullam voor Gehandicaptenzorg, O.R.S. Lek en Linge, OBC Huissen, Candea college, Hendrik Pierson College, Montessori College Nijmegen

Menukaart
Een studiekeuze maken kan lastig zijn, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden in beroepen en studies. Leerlingen kennen misschien het bestaan ervan nog niet, of weten niet goed wat het inhoudt en er voor nodig is. Goede voorlichting en oriëntatie is daarom van groot belang.

Zorg- en Welzijnsorganisaties hebben samen met WZW een menukaart samengesteld met een overzicht van voorlichtingsactiviteiten op het gebied van Zorg en Welzijn in regio Midden-, Zuid- en Zuidwest-Gelderland. De insteek is om een realistisch en positief beeld te geven door middel van ervaringsverhalen, leuke interactieve oefeningen en moderne middelen. Al deze voorlichtingsactiviteiten helpen leerlingen om erachter te komen wat werken in Zorg en Welzijn inhoudt, welke eigenschappen ze hiervoor nodig hebben en wat deze sector hen te bieden heeft! Een mooie kans om jongeren een blik in hun toekomst te geven!

Bekijk hier de Menukaart Voorlichting Zorg en Welzijn.

Meer informatie?
Wendy Penning | w.penning@wzw.nl | 026 389 8983 | www.aanjouhebbenwewat.nl