Organisatiebuddy's (V&V regio Arnhem/Ede)

Momenteel ligt er veel nadruk op het werven van nieuwe collega’s. Dat is terecht, want de arbeidsmarkt is erg in beweging en de vraag naar nieuw personeel neemt toe. Maar wat gebeurt er nadat iemand gaat beginnen? Is er met de toenemende werkdruk ruimte om iemand echt op te vangen, te begeleiden en wegwijs te maken binnen de organisatie?

Dat is best lastig gebleken, omdat dit werkzaamheden zijn die er even bijkomen. Om ongewenste uitstroom van nieuwe medewerkers te voorkomen richt deze actie zich specifiek op het begeleiden van nieuwe medewerkers door middel van de inzet van organisatiebuddy’s. In het onboarding-programma staan drie aspecten centraal: sociaal, praktisch en inhoudelijk. Een buddy richt zich met name op de eerste twee aspecten. Nieuwe medewerkers krijgen een warm welkom, worden praktisch de weg gewezen in de organisatie en begeleidt bij het inwerken door een buddy. De teams kunnen zich hierdoor focussen op het inhoudelijk inwerken van hun nieuwe collega.

Nadat de buddy’s zijn geworven voor de organisaties, krijgen ze een training op maat. Buddy’s worden gekwalificeerd en  gefaciliteerd om nieuwe medewerkers op te vangen en te begeleiden in het eerste periode van het dienstverband, waardoor zij behouden blijven voor de organisatie en sector. In afgeslankte vorm loopt dit in het tweede jaar door. In de regio wordt een lerend netwerk georganiseerd voor buddy’s werkzaam bij V&V organisaties om kennis en ervaring te delen.

Aangesloten organisaties

ABC Zorgcomfort, Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Icare, Jah-Jireh, Liemerije, Norschoten, Opella, RijnWaal Zorggroep, SVRO, Vilente en Vreedenhoff.

Meer informatie of deelnemen?
Matteo Kooman | matteo@bureau-owl.nl | 06 – 108 92 111