• Het verzuim binnen Zorg en Welzijn is aan het stijgen. Gemiddeld ligt het verzuimpercentage in onze sector rond de zes procent. Dat betekent dat er ook organisaties zijn met een veel hoger verzuimpercentage. Een hoog verzuim leidt tot veel problemen, waaronder hoge kosten en stijgende werkdruk. Het is van groot belang om uit deze vicieuze cirkel te komen en stijgend verzuim aan te pakken.  In december werd er tijdens de Gelderse matchtafels (netwerkplatform van WZW) daarom extra aandacht besteed aan verzuim. Dertig deelnemers uit de regio gingen het gesprek aan naar aanleiding van de laatste cijfers en de laatste inzichten uit onderzoek naar verzuim.

  2 Jan 2018
 • In augustus 2018 start een verkort traject voor minimaal 20 zij-instromers Verzorgdenden IG in Foodvalley. Binnen 1,5 jaar worden mensen gekwalificeerd tot Verzorgende IG niveau 3. Het initiatief tot deze opleiding is genomen door het Dulon College, WSP Regio Foodvalley en de zorgorganisaties Icare, ’s Heeren Loo, Het Maanderzand en Zorggroep Charim. Zij zoeken zij-instromers met een niveau 3 achtergrond. Op dit moment wordt het uitgebreide programma verder ontwikkeld en staat aansluiting vanuit andere zorg- en welzijnsorganisaties open. Op 19 februari 2018 organiseert WZW een werkgeversbijeenkomst over deze opleiding en alle activiteiten rondom zij-instroom in de Foodvalley voor alle deelnemende organisaties van Waard om voor te Werken. Locatie: 's Heeren Loo Zorggroep Het hoofdgebouw van de Hartenberg. Apeldoornseweg 60 6733 SC Wekerom Neem voor meer informatie, of om je aan te melden voor de bijeenkomst van 19 februari, contact op met Susanne Haarsma (s.haarsma@wzw.nl).

  21 Dec 2017
 • Op vrijdag 8 december 2017 vond de tweede bijeenkomst van het project Werken aan Werkzekerheid plaats in Burgers’ Zoo. Het was een bijzondere en waardevolle middag in de dierentuin in Arnhem. Zebra’s, giraffen, gnoes. Ze lopen in hetzelfde safarigebied, maar wel soort bij soort. ‘Alsof het afdelingen in een organisatie zijn’, merkt iemand op in het groepje van Nicole (coördinator in de gehandicaptenzorg) en Carla (verpleegkundige in de ziekenhuiszorg). Een andere groep haalt uit hetzelfde schouwspel iets anders. ‘Saamhorigheid’, zegt Ellen, begeleider pleegzorg bij een jeugdzorginstelling. ‘Het is een niet-homogene groep dieren bij elkaar, maar ieder kan zichzelf zijn en krijgt de ruimte om zijn ding te doen.’

  12 Dec 2017
 • Berend van der Ploeg van Attent Zorg en Behandeling werd vorige maand genomineerd door Karin Lieber van Zinzia Zorggroep om een vlog te maken over Waard om voor te werken! Deze challenge nam hij met beide handen aan! In zijn video vertelt hij waarom hij zijn handtekening heeft gezet en hoe hij samen met het onderwijs de krachten bundelt en concrete stappen maakt om de tekorten in de zorg aan te pakken. Aan het einde van zijn vlog nomineert hij de volgende bestuurder. Benieuwd aan wie hij het stokje overdraagt? Ga naar: https://waardomvoortewerken.wzw.nl/vlog-berend-van-der-ploeg-attent-zorg-en-behandeling/

  6 Dec 2017
 • ouderenzorgzitinje.nl

  Dinsdag 21 november vond de eerste bijeenkomst plaats met betrekking tot de imago- /wervingscampagne voor de ouderenzorg. De campagne is onderdeel van actielijn 4 ‘betekenisvolle beeldvorming’ van ons actieprogramma. We kijken terug op een goede bijeenkomst met veel positieve energie en mooie ontwikkelingen. We praten u graag bij! Vijf organisaties die tijdens de tekenbijeenkomst op 13 september hadden aangegeven mee te willen denken over de ouderenzorg-campagne namen deel aan de bijeenkomst: Vérian, CHE, Zorgcentra de Betuwe, STMR en Opella. In dit nieuwsbericht leest u een korte terugblik over wat besproken is.

  28 Nov 2017
 • In en vanuit lokale verankering in wijken en buurten ondersteunt Innoforte ouderen om te wonen en leven, zoals zij dat wensen. 'Wij kijken en luisteren met oprechte aandacht naar wat onze cliënten willen en handelen hiernaar, zonder dat we de regie overnemen.' De filosofie en overtuiging binnen stichting Innoforte is dat we met z'n allen moeten werken aan Samen leren en verbeteren, en kiezen er dan ook voor om actief aan te sluiten bij de actielijn de Lerende gemeenschap. Arbeidsmarktproblematiek gezamenlijk oplossen met WZW in voortrekkersrol Het is onvermijdelijk dat de arbeidsmarktproblematiek in gezamenlijkheid moet worden opgelost. Gezamenlijkheid betekent voor ons alle partners in de keten, als ook de belanghebbenden onderling.  Van extra toegevoegde waarde is de betrokkenheid van WZW. Waarin wij zien dat zij een voortrekkersrol willen en kunnen vervullen.  Beide aspecten komen samen in het actieprogramma.

  28 Nov 2017
 • Op 21 en 22 november vonden de inspiratiemiddagen in het kader van 'Sterk in je Werk' bij Attent Zorg en Behandeling plaats. In groepsverband gingen de deelnemers  aan de slag met testen, sollicitatietraining, workshop over werkgeluk, assertiviteit en talentontwikkeling. Daarnaast was er ruimte voor individuele loopbaancoaching.    Berend van der Ploeg, Bestuurder Attent Zorg en Behandeling: 'Het is belangrijk dat medewerkers zich bewust blijven van hun eigen ontwikkeling en inzetbaarheid.' Daarom besloot Attent Zorg en Behandeling de Sterk in je Werk inspiratiemiddag voor haar medewerkers te organiseren. 'Al onze medewerkers doen ertoe'. benadrukt Berend. 'Iedere dag werken we samen om zo goed mogelijk bij te dragen aan de kwaliteit van onze cliënten. Ik vind het dan ook van belang dat al onze medewerkers met plezier naar het werk gaan en zich gewaardeerd voelen. De inspiratiemiddag draagt daar zeker aan bij.'

  28 Nov 2017
 • De vraag naar personeel in de sector Zorg & Welzijn stijgt en het aanbod van personeel daalt. Door toenemende complexiteit van zorg stijgt (bovendien) de vraag naar hbo opgeleide verpleegkundigen. Gelukkig gaat dit gepaard met een toenemend aantal aanmeldingen van hbo-verpleegkunde studenten. Bij een aantal hogescholen is dit aantal echter zo hoog, dat zij vrezen onvoldoende toegerust te zijn om aan iedereen die zich aanmeldt een kwalitatief goede opleiding te kunnen bieden en in vier jaar af te laten studeren. Dit ligt enerzijds in gebrek aan voldoende gekwalificeerd onderwijspersoneel en fysieke leslocaties, anderzijds in onvoldoende mogelijkheden bij werkgevers om al deze nieuwe studenten een stageplek te bieden.

  7 Nov 2017
 • CNV Connectief en WZW gestart met het project Werken aan Werkzekerheid in samenwerking met en subsidie van het Instituut Gak. In een interactieve dialoog met werknemers worden nieuwe vormen van werkzekerheid en werkgeluk onderzocht. Na een inventariserend onderzoek wordt in maart 2018 gestart met 20 experimenten bij de deelnemende zorgorganisaties om deze nieuwe vormen en scenario’s uit te testen. Onlangs vond de eerste bijeenkomst plaats in het Muzieum in Nijmegen.

  6 Nov 2017
 • In de zoektocht naar voldoende opgeleid zorgprofessionals is Vilente in februari gestart met het zelfstandig aanbieden van een versnelde opleiding tot Verzorgende IG (niveau 3). De opleiding is speciaal opgezet voor zij-instromers die een carrièreswitch willen maken. Naar verwachting behaalt in de zomer van 2018 de eerste groep het diploma en krijgen de deelnemers een contract bij Vilente, een mooi resultaat! Van de dertien deelnemers die in februari de opleiding startte zijn nu elf deelnemers op 2/3 van het traject en met veel enthousiasme aan het werk als leerling. Martijn Span, manager HRM van Vilente: ‘‘Het is een mooi, maar ook intensief traject. Ik zou daarom graag samen met andere zorgorganisaties een vervolgtraject opstarten. Op die manier kunnen ons samen sterk maken voor meer menskracht in de zorg en de kosten en risico’s delen.’’

  31 Oct 2017